نخستین رسانه تخصصی مشاوره ایران

از کمال گرایی چه می‌دانید ؟

کمال‌گرایی باوری است مبنی بر‌اینکه می‌توان و باید به یک حالت کامل و بدون عیب دست یافت. در شکل اشتباه کمال‌گرایی ،اعتقاد یا باور به این موضوع است که کار یا بازده هر چیزی که کامل نیست غیر‌قابل‌ قبول است. اگر شخص راه خطا نرود یا اشتباه نکند در این صورت به نظر می‌رسد که او واقعاً زندگی پویایی ندارد. بگذارید با این واقعیت روبرو شویم که اگر هم بتوانیم به کمال دست یابیم کمال‌گرایی شما را به یک فرد کاملا ناراضی تبدیل می‌کند؛ یعنی قابل‌‌اعتماد‌ ‌‌بودن واقع‌نگر بودن و همانطور که هستیم چیزی است که ما را با دیگران پیوند می‌دهد. کمال‌گرایی در بدترین حالت می‌تواند به افسردگی، استرس شدید، مشکلات ارتباطی، اعتیاد به الکل، اختلالات خوردن و بسیاری از مشکلات مربوط به سلامتی منجرشود. البته در تمام صفات شخصیتی رگه‌هایی از کمال‌گرایی وجود دارد و خود را در اشکال مختلف نشان می‌دهد.

فرد موفق سالم در برابر فرد کمال‌گرا

نگرانی عمده فرد کمال‌گرا اجتناب از شکست، عدم‌‌‌تایید و پذیرش است، که این نگرانی با ویژگی‌های افراد دارای استانداردهای بالا وتمایلات سالم برای دستیابی به موفقیت متفاوت است. کمال‌گرایی می‌تواند برای فرد کمال‌گرا نه تنها به خاطر سطح بالایی از نگرانی و استرس مزمن بلکه به علت زمان و انرژی که برای کار غیر‌‌ضروری صرف می‌کند، یک سد و مانع مشخص در مقابل کسب‌ موفقیت باشد.
کمال‌گراها احساس می‌کنند که هرگز کارشان تمام شدنی نیست و به اندازه کافی خوب نیستند؛ چون بیشتر از هرکسی از عدم‌‌تایید و پذیرش ترس دارند. لذا از نظر کمال‌گراها همه فعالیت‌شان مهم هستند و این موضوع می‌تواند به اهمال‌کاری و عدم‌‌ تصمیم‌گیری درست منجر شود. در‌ واقع، کمال‌گرایان به توانایی‌های بالقوه خود کمتر دست می‌یابند. هم جویندگان سالم موفقیت وهم‌‌ کمال‌گرایان استانداردهای فردی بالایی دارند؛ اما در کمال‌گرایان، احساس شکست در دستیابی به استانداردها بیشتر از جویندگان سالم موفقیت است.

رشد کمال‌گرایی

باور بسیاری از کارشناسان بر این است که، کمال‌گرایی اکتسابی است و ذاتی نیست. به عبارت دیگر به نظر می‌رسد که بیشتر تحت‌تاثیر پرورش و تربیت است تا اینکه طبیعی و ارثی باشد؛ و تجارب دوران کودکی فرد تاثیر عمیقی بر ایجاد آن دارد.بشر بی‌نهایت پیچیده است و غیر‌ممکن است که به طور قاطع گفته شود که همه وجود فرد به والدین او برمی‌گردد و یا اینکه در واقع نحوه برداشت فرد از درک مسائل در جوانی کاملاً تعیین‌کننده است. بنابراین احتمالاً عوامل محیطی و والدینی و به همان اندازه خلق و‌خوی کودک می‌تواند موثر باشد.

انواع کمال گرایی

کمال‌گرایی شامل سه دسته : ۱.کمال‌گرایی خود‌مدار ۲. کمال‌گرایی دیگر‌مدار ۳.کمال‌گرایی جامعه‌مدار است.
در کمال‌‌‌‌‌‌گرایی خود‌مدار ما به خودمان فشار وارد می‌‌‌کنیم که به استانداردهای غیرواقعی و غیر‌ممکن برسیم. این موضوع مرتبط با خودانتقادی، موشکافی شدید خود و عدم‌توانایی در‌قبول هر‌مشکل یا شکست از خودمان می‌باشد .
در کمال‌گرایی دیگر‌‌مدار از دیگران انتظارداریم که استانداردهای بالای غیر‌واقعی را داشته باشند،این راهی است برای برونی‌سازی فشارهایی که کمال‌گرایان احساس می‌کنند. این موضوع بسیارشبیه رشد کودکان در خانواده‌هایی است که به شدت سنجش‌گر هستند و تاکید کلی براین است که،هر‌کس برای کامل بودن تلاش کند . این نوع از کمال‌گرایی اغلب عدم‌انعطاف‌پذیری وعصبانیت و تحمل‌ناپذیری را به همراه دارد، که ممکن است به روابط مشکل‌ساز‌هم درمحیط خانه وهم‌سر‌کار منجر‌شود .
و‌اما کمال‌گرایی جامعه‌مدار در‌این نوع کمال‌گرایی؛ ما معتقدیم که دیگران از‌ما انتظاردارند که به معیارهای بالا و غیر قابل‌دسترس دست یابیم. ممکن است که این معیارهای بالا توسط دیگران تحمیل شده باشند، در حالی که استانداردهای بالای کمال‌گرایان خود‌مدار؛ خود‌تحمیلی است بالاخص این نوع از کمال‌گرایی خیلی قوی و نیرومند است؛ چرا که اگر به استانداردهای که احساس می کنیم دست نیابیم،احساس خطر‌بزرگ، عدم‌پذیرش و طرد در ما ایجاد می‌‌‌شود.
اما اطلاع از اینکه ما چقدر کمال‌گرا هستیم با استفاده ازجواب‌دادن به پرسشنامه ۴۵ سوالی کمال‌گرایی حاصل می‌شود.

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بزارید.

جدیدترین ویدیو ها

در اتاق گفت‌و‌گو  ” کمال‌گرایی ” در مورد این موضوع با دیگران صحبت کنید و از تجربه دیگران استفاده کنید

مشاور مدیا محیطی امن را برای تبادل نظر و تجربه‌های شما فراهم کرده است